Ozon

OZON (O3) – jest to cząsteczka tlenu 3 atomowa. Wiązanie takie jest bardzo nietrwałe i w krótkim czasie od wytworzenia OZON ulega rozpadowi na obojętną cząsteczkę tlenu O2 i bardzo aktywny wolny atom tlenu. Ozon bardzo szybko rozkłada się do aktywnych rodników nadtlenkowych. Rodniki te charakteryzują się bardzo silnymi zdolnościami bakteriobójczymi oraz wirusobójczymi. OZON zapewnia całkowite odkażenie mikrobiologiczne i eliminację jakichkolwiek przykrych zapachów pochodzenia zarówno organicznego jak i nieorganicznego.

Ozon niszczy, zabija i eliminuje:

  • bakterie (np. tzw. „brudnych rąk”), wirusy (np. grypy ludzkiej, ptasiej, świńskiej), roztocza, zarodniki, pleśnie i wszystkie inne mikroorganizmy,
  • środki chemiczne powodujące skażenie (np. pochodzące z emisji z paneli, mebli, dywaników, izolacji, farb, lakierów, tworzyw sztucznych itd.),
  • zapachy pochodzenia organicznego i nieorganicznego (w tym również zapach dymu tytoniowego, spalenizny, kadaweryny, stęchlizny, pleśni, oraz inne uciążliwe zapachy) niszcząc lotne cząstki, które przenoszą zapachy.

OZON nie kryje nieprzyjemnych zapachów, lecz je usuwa.

Przeprowadzamy zabiegi ozonowania w:

  • prywatnych domach i mieszkaniach – usuwanie: zapachów dymu papierosowego i zanieczyszczenia nim wywołane, fenoli, zapachów powstałych podczas gotowania, zapachów pochodzenia zwierzęcego, zapachów stęchlizny (szafy ubraniowe) i pleśni oraz źródła tych zapachów, bakterii i wirusów, roztoczy i innych alergenów, likwidacja środków chemicznych powodujących skażenie po ukończeniu budowy lub remontu, ochrona przed insektami (karaluchy, mole, muchy, komary, gryzki), dezynfekcja lodówek i całych pomieszczeń,
  • zakładach gastronomicznych, żywienia zbiorowego – usuwanie zapachów, dezynfekcja pomieszczeń, lodówek, sprzętu, kanałów wentylacyjnych i klimatyzacji (Legionelloza), żywności i pojemników do żywności, ochrona przed insektami,
  • przetwórstwach rybnych – ozonowanie pomieszczeń oraz świeżych ryb eliminuje całkowicie przykry zapach i kilkakrotnie przedłuża ich świeżość,
  • przetwórstwach mięsnych – zastosowanie ozonu w pomieszczeniach produkcyjnych przetwórstwa mięsnego, dzięki sterylizacji atmosfery w pomieszczeniu znakomicie poprawia warunki sanitarne, a co za tym idzie surowiec do produkcji, jak i gotowy produkt przebywający w atmosferze z zawartością ozonu odporny jest na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Samochodowy transport służący do przewozu mięsa i jego przetworów, poddawany periodycznie ozonowaniu jest kolejnym wyeliminowanym ogniwem umożliwiającym zakażenie towaru. Ozonowanie pomieszczeń rozbioru mięsa, lad chłodniczych oraz sal sprzedaży w sklepach mięsnych, przedłuża świeżość i trwałość mięsa i jego przetworów. Nie bez znaczenia jest utrzymujący się w sklepie świeży zapach pozbawiony typowego odoru psującego się mięsa,
  • zakładach przemysłu zbożowego i młynarskiego – całkowita likwidacja grzybów, pleśni (mykotoksyny), dezynfekcja gazowa produktów i pomieszczeń,
  • pojazdach przeznaczonych do przewozu produktów spożywczych – całkowite usuwanie zapachów oraz dezynfekcja,
  • szpitalach, przychodniach, gabinetach lekarskich – zapobieganie infekcjom i zakażeniom, usuwanie zapachów,
  • hotelach, noclegowniach, pensjonatach, ośrodkach wczasowych – czas sprzątania pokoju i jego przygotowania dla nowego gościa jest skrócony dzięki wykorzystaniu generatora ozonu. Pokój pełen nieświeżego, zanieczyszczonego powietrza można przemienić w świeży pachnący pokój pełen świeżości w mniej niż 20-30 minut, tylko dzięki wykorzystaniu właściwego urządzenia. Umożliwi to przygotowania pomieszczeń w znacznie krótszym czasie. Pokoje będą świeższe przez dłuższy okres czasu, klienci na pewno docenią pokoje wolne od nieprzyjemnych zapachów. Wykorzystanie generatora ozonu zdezynfekuje również powietrze w pomieszczeniu jak i jego wyposażenie (pościel) ograniczając ryzyko zakażenia bakteryjnego, wirusowego. Dowiedziono, że ozon ogranicza skargi i rezygnacje gości z pokojów spowodowanych skargami na nieprzyjemny zapach w pomieszczeniu. Ozonowanie nie tylko sterylizuje pomieszczenie, ale również całkowicie usuwa pleśń i grzyby. Zastosowanie ozonu do kanałów nawiewnych wentylacji i klimatyzacji powoduje ograniczenie do zera groźby wystąpienia Legionellozy. Jak wiemy najpoważniejszego czynnika zakaźnego w hotelarstwie,
  • ośrodkach sportowych, rekreacyjnych, gabinetach odnowy biologicznej, saunach, solariach, siłowniach – zapobieganie chorobom zakaźnym oraz usuwanie przykrych zapachów, likwidacja pleśni i grzybów, dezynfekcja,
  • przedszkolach, żłobkach, szkołach – dezynfekcja pomieszczeń, sprzętu, zabawek, zapobieganie chorobom zakaźnym oraz usuwanie przykrych zapachów,
  • biurach, salach (wykładowe, balowe, sportowe) oraz innych obiektach użyteczności publicznej – dezynfekcja pomieszczeń, sprzętu, klimatyzacji, zapobieganie chorobom zakaźnym oraz usuwanie przykrych zapachów,
  • transporcie – ozonowanie ciężarówek, autobusów, autokarów, tramwajów, taksówek i innych pojazdów, usuwa całkowicie zapachy z wnętrza, jednocześnie sterylizując układy wentylacyjne i klimatyzacyjne pojazdów,
  • szatniach, magazynach i sklepach z używaną odzieżą – dezynfekcja ubrań, pomieszczeń, zapobieganie chorobom zakaźnym oraz usuwanie przykrych zapachów,
  • hodowli zwierząt – ozonowanie w hodowli zapobiega chorobom zakaźnym oraz usuwa przykre zapachy hodowli,
  • ogrodnictwie – wykorzystanie ozonu w produkcji sadzonek w systemie hydroponicznym i tradycyjnym usuwa zagrożenie zakażenia pleśniami, grzybami i wirusami.

Przeprowadzamy zabiegi ozonowania wszędzie tam gdzie jest niezbędne utrzymanie dużego reżimu sanitarnego i mikrobiologicznego.

Zapraszamy do współpracy!